Osoby zaczynające ćwiczenia na siłowni z reguły powinny sporo zmienić w swoim życiu, aby uzyskać wymarzoną sylwetkę. Przede wszystkim muszą wygospodarować na to odpowiednią ilość czasu, tak aby regularnie i systematycznie ćwiczyć. Ale nie mniej istotna jest też regeneracja i odpoczynek oraz prawidłowe odżywianie. Szczególnie ta ostatnia kwestia ma ogromne znaczenie, ponieważ fizyczne ćwiczenia bez prawidłowej diety nie pomogą za wiele. Najważniejszą rzeczą jest dostarczenie odpowiedniej ilości białek. Zalecane jest, aby to było co najmniej 1,5 grama na każdy kilogram wagi ciała, gdyż wtedy są najbardziej widoczne przyrosty masy mięśniowej. Jednak tak duża ilość aminokwasów w codziennych posiłkach jest dość trudna do uzyskania, dlatego też sporo osób zaczyna sięgać po rozmaite odżywki białkowe. Lecz poza sportami siłowymi ich zastosowanie jest znacznie większe, gdyż dobrze się też sprawdzają podczas odchudzania oraz w czasie rekonwalescencji po wypadkach czy urazach. Najczęściej mają one formę proszku, jaki trzeba rozpuścić w mleku lub wodzie, a później wypić.
Ich główną rola jest szybkie uzupełnienie aminokwasów, co przyspiesza czas regeneracji, a tym samym rozwój mięśni. Odżywki białkowe dostępne są w dużej ilości rodzajów, dlatego też wiele osób może mieć na początku problemy, co wybrać dla siebie. W pierwszej kolejności trzeba zwrócić swoją uwagę na to, w jakim celu taką odżywkę się kupuje i ile chce się na nią wydać. Największą popularnością się cieszą koncentraty, często robione z serwatki, jakie bardzo dobrze są wchłaniane przez pokarmowy układ, a jednocześnie mają przystępną cenę. Zawierają one w swoim składzie do 90% protein, dzięki czemu są dość wydajne. Bardzo dobrym, ale trochę droższym rodzajem odżywek są izolaty. Z uwagi na wysoką zawartość protein oraz szybkie wchłanianie sprawdzają się one bardzo dobrze jako posiłek bezpośrednio po treningu, kiedy trzeba możliwie szybko dostarczyć aminokwasy. Obecnie coraz większa liczba osób wybiera też hydroizolaty, po procesie hydrolizy mają one jeszcze większą przyswajalność.
+Tekst Sponsorowany+